Möt Anna

Anna studerar just nu fastighetsförvaltare med teknisk inriktning på Fastighetsakademin i Göteborg. Catena kom hon först i kontakt med under skolans branschdag och när det var dags för praktik visste hon vart hon skulle vända sig. Vi passade på att ställa några frågor till Anna.

Varför valde du din nuvarande utbildning?

– Jag har länge velat jobba inom fastighetsbranschen och kände att jag ville utveckla mina kunskaper. Det som lockade med Fastighetsakademin är att skolan är branschägd. Därför stöter man ofta på framtida branschkollegor och kan redan nu knyta kontakter. Det var också den enda som erbjöd förvaltare med teknisk inriktning, vilket gör det möjligt för mig att arbeta som både teknisk förvaltare och fastighetsförvaltare efter min examen.

Hur ser en vanlig vecka ut som praktikant på Catena?

– Ingen dag är den andra lik. På måndagar följer jag med en hållbarhetssamordnare. På onsdagar är jag fullt klädd i Catenas varselkläder och arbetar med en drifttekniker. Övriga dagar i veckan jobbar jag vid sidan av en teknisk förvaltare.

Det dagliga arbetet har inkluderat allt från att delta på möte om hur vi kan öka biodiversitet på fastigheterna till att utföra läcksökning på tak och årsservice av sprinkler. Jag har också varit på byggplatsbesök på flera pågående projekt, bland annat Elgiganten i Jönköping. När Catena deltog på Logistik- och Transportmässan träffade jag även Catenas VD och kollegor från flera andra kontor.

Vad var det som gjorde att du sökte praktik på Catena?

– Sedan utbildningens start har jag känt att jag är intresserad av att jobba med kommersiella fastigheter, men inte riktigt varit säker på vilken typ. På Fastighetsakademins branschdag träffade jag medarbetare från Catena, som berättade om Catena som företag och hur de arbetar. Det gav mig ett gott första intryck. Efter att också ha läst på lite om Catena kände jag att logistikfastigheter absolut är något för mig!

Mitt största råd är att absolut söka praktik hos Catena för du kommer lära dig så otroligt mycket under några veckor och knyta fantastiskt många kontakter.

Vad har varit roligast? Något som varit utmanande?

– Det roligaste under de här månaderna har varit att se hur de olika rollerna inom företaget samspelar. Jag har lärt mig mycket om fastighetsbranschen, specifikt logistikfastigheter och hur de skiljer sig ifrån bostäder och andra typer av kommersiella fastigheter.

Jag skulle inte säga att något specifikt har varit utmanande, mer än att det finns mycket att sätta sig in i på en ny arbetsplats med alla nya system och arbetssätt. Men jag har alltid känt att jag kunnat ställa frågor fritt och fått hjälp om jag behövt det.

Vilka lärdomar tar du med dig från din praktik?

– Jag har lärt mig väldigt mycket under den här tiden, men den främsta lärdomen måste vara hur stor skillnaden är mellan att förvalta logistikfastigheter som Catena gör och andra typer av fastigheter. Jag har också fått en bra insikt i skillnaden mellan olika företag och hur mycket arbetssätten kan variera. Som utomstående tror jag inte att man alltid förstår hur de olika företagen i fastighetsbranschen arbetar.

Jag tror inte bara, utan jag vet att min erfarenhet från praktiken kommer gynna mig både i mina fortsatta studier och i min framtida karriär. 

Vad är dina framtidsplaner? Tror du erfarenheten från praktiken hjälper dig på vägen?

– Jag har ett år kvar av mina studier innan jag tar examen och blir en branschkollega. Jag tror inte bara, utan jag vet att min erfarenhet från praktiken kommer gynna mig både i mina fortsatta studier och i min framtida karriär. 

Drömmen hade varit att inte bara få bli en branschkollega, utan gärna en kollega anställd på Catenas regionkontor i Mölnlycke där jag trivts väldigt bra. Vi får se hur möjligheterna ser ut om ett år när jag tar examen.

Har du något råd till framtida praktikanter?

– Mitt största råd är att absolut söka praktik hos Catena för du kommer lära dig så otroligt mycket under några veckor och knyta fantastiskt många kontakter, både på din praktikplats men även med alla du träffar tillsammans med Catena.

Mitt råd är också att prata med din framtida handledare om vad du önskar att få ut av praktiken innan den drar i gång så att både du, din skola och Catena känner sig nöjda med upplägget. Jag gick på ett möte hos Catena innan min LIA började för att få träffa alla och få en känsla för dem, kontoret och hur man hittar. Samtidigt kunde de också få en känsla för mig.

Var inte heller rädd för att ställa frågor eller att vara dig själv. Catena är ett välkomnande företag som ser frågor som en utvecklingsmöjlighet. Kontorsatmosfären är lättsam och familjär. Vi börjar till exempel varje dag med att äta frukost tillsammans, vilket jag tycker skapar en vänskaplig känsla som jag starkt rekommenderar att du också tar del av.