Logistiktrender 2023

Den 4 maj 2023 träffades beslutsfattare inom logistik på SeaU i Helsingborg för att utforska de senaste logistiktrenderna – en inspirerande dag med intressanta talare och givande samtal tillsammans med branschkollegor!

Människans utveckling har alltid handlat om förflyttningar. Att få olika flöden att fungera. Flöden som har kraften att förse hela samhällen med vadhelst de behöver. Som snabbt hjälper de som har störst behov. Som effektiviserar och gör nytta.

Idag är logistik en självklar och integrerad del av allas våra liv. Den påverkar människors beteenden och upprätthåller samhällets funktioner. Men den syns inte. Och den tas ofta för given. Likafullt är den en kraft att räkna med. Logistik kan bidra till nya lösningar på våra gemensamma utmaningar, förändra saker till det bättre och möjliggöra en mer hållbar framtid.

Under Logistiktrender 2023 tittade vi närmare på logistiken som "den dolda kraften":

  • I människans tjänst
  • I hållbarhetens tjänst
  • I framtidens tjänst

Dagens inspiratörer

Flera spännande talare och inspiratörer medverkar under dagen och ger sina prespektiv på logistiken som den dolda kraften.

Gunnar Wetterberg

Ursprungligen historiker och diplomat. Under 1990-talskrisen chef för Finansdepartementets strukturenhet och ansvarig för Långtidsutredningarna 1992 och 1995. Han var sedan direktör i Svenska Kommunförbundet och samhällspolitisk chef i Saco, innan han blev författare på heltid. Har vunnit På Spåret 2019 och 2020 och ingår i panelen i Fråga Lund sedan 2016.

Katarina Graffman

Doktor i Kulturantropologi och specialiserad på medie- och konsumentantropologi. Under två decennier har Katarina hjälpt företag att förstå konsumtionskultur och människors beteenden. 

Anders Pedersen

International Director, Röda Korset. Lång erfarenhet av internationellt arbete med humanitärt bistånd, demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och diplomati, bland annat från Utrikesdepartementet och Sida. Dessutom har han varit FNs högsta ansvarig i Jordanien och Botswana och arbetat som regionchef vid kontoret för FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) med ansvar för Ryssland, Centralasien, Kaukasus och Östeuropa.

Andreas Anderholm Pedersen

Hållbarhetschef för GIAB Nordic AB – ett företag som sedan 2012 arbetat med cirkulär ekonomi i praktiken genom att ge produkter ett nytt liv genom cirkulärekonomiska principer. Leder även Hållbar e-handels arbetsgrupp med fokus på återbruk och är delaktig i arbetet med att utveckla nya standarder och en definition av cirkulär ekonomi.

Lars Jensen

Analytiker och tankeledare på Vespucci Maritime och expert inom strategiskt beslutsfattande och analys av containersjöfarten. Lars har 21 års erfarenhet från branschen, där han de senaste elva åren arbetat som oberoende konsult åt transportörer, speditörer, hamnar, maritima teknikföretag och finansiella institutioner. Lars låg bakom boken Liner Shipping 2025 där han förutsåg många av de förändringar som för närvarande präglar branschen.

Nina Modig

Civilingenjör, forskare och coach som spenderat mer än 15 år inom förändringsledning, utvecklingsprojekt och flödesförbättringar. Sprider också kunskap om utveckling och logistikfrågor via Logistikpodden och via sin bok ”Bättre logistik helt enkelt”.

Tobias Larsson

Tillförordnad VD, Tracy of Sweden, en AI-skogsteknik startup. Över 15 års erfarenhet från den globala logistik- och försörjningskedjan och av teknik- och AI-baserade lösningar. Styrelsemedlem i vchain AB, en digital plattform för proaktiv och hållbar logistik, grundare av DHL:s Resilience360 och även en del av Everstream Analytics – den ledande leverantören av riskhanteringsanalys i försörjningskedjan.

 

Katarina1
En dag med massor av insikter, där vi även ges möjlighet att stanna upp och reflektera över att framtiden är här och nu. 

Katarina Wallin
Moderator för dagen och
styrelseledamot i Catena

Tack till alla er som gjorde Logistiktrender 2023 till en lyckad dag!

Att träffa hyresgäster och samarbetspartners ger oss massor av energi och inspration.

Kommande års Logistiktrender

Till Logistiktrender bjuder vi i första hand in våra kunder och närmaste samarbetspartners - datum för 2024 har ännu inte fastställts.