Dela via

Logistiktrender 2025 – ett tillfälle att blicka bortom horisonterna

Den 20 maj 2025 samlade Catena kunder och samarbetspartners i Helsingborg för att utforska vad som väntar bortom horisonterna. Vad behöver hända nu, strax och senare för att vi ska nå dit?

Logistiken befinner sig i en omvälvande tid. Kartor ritas om och förutsättningar ändras kontinuerligt. Inget är som förr och allt kan hända.

Dagen inleddes med en utblick och analys av amerikansk tullpolitik av Henrik Isakson som är policyansvarig för handelspolitik vid Svenskt Näringsliv och en ledande röst inom global handel. Även nästa talare, Malin Ljung Eiborn som är Director of Sustainability på Rejlers, ordförande i Cradlenet, fokuserade på nuläget – hon lyfte fram vikten av att inte tappa fokus på klimatfrågorna trots en svajig omvärld.

Därefter diskuterade Anna Engblom, Senior Advisor på Greater Copenhagen, vilken betydelse den nya förbindelsen Fehmarn Bält kommer att ha för logistiken.

Lastbilstrafiken kommer att öka med upp till 120 procent med Fehrman Bält - vi kommer behöva tänka och planera.- Anna Engblom

Med Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och verksam vid enheten för internationell säkerhetspolitik, klarnade bilden av de geostrategiska trender som påverkar världen så starkt nu. En global och europeisk säkerhetsordning som vi inte kan lita på längre och samtidigt, en starkt sjöfartsberoende logistiksektor vars förutsättningar är starkt förändrade och klimatförändringar som i hög grad kommer påverka samhällen och transporter. Tre transoceana farleder uppstår på sikt, i takt med att isarna smälter kommer vi kunna frakta varor och gods genom Arktis men det kommer fortfarande vara förenat med risker. Avslutningsvis fokuserade Niklas Granholm också på de risker vi har på närmare håll – i Östersjön.

Om man tittar i kristallkulan kan man se väldigt stor fortsatt utveckling på geostrategisk nivå – globalt, regionalt och lokalt.- Niklas Granholm

Gästerna fick vidare höra Anna Wolf som är vice vd och expert inom elsystem på Power Circle resonera kring framtidens elektrifierade fordon och transporter och behovet av ytterligare flexibilitet, digitalisering och AI i elsystemet.

Att AI kommer spela en stor roll för hur framtiden ser ut är de flesta ense om. Alfred Ruth, författare, entreprenör och investerare beskrev hur humanoida robotar kan bli en del i industriverksamheter och i det framtida logistiska nätverket.

Slutligen fick Catenas inbjudna gäster ta del av Dr. Patrick Dixons tankar kring framtiden på längre sikt. Han är futurist, keynote-talare och författare och talade om vilka förändringar vi kan vänta oss men också vad som inte kommer att förändras. Budskapet var att vi har en ganska bra uppfattning om vad som kommer att hända, osäkerheten handlar mer om när det kommer att hända. Han menar dock att vi kan vara säkra på att AI-utvecklingen kommer gå fortare än de allra flesta förväntar sig.

AI by 2060 will be 1 billion times smarter than today.- Dr. Patrick Dixon
653A9516
Thumbnail 653A9335
Thumbnail 653A9742
Jorgen Katarina

Under ledning av moderator Katarina Wallin avslutades sedan dagen med en panel där några av talarna diskuterade framtiden på ett mer filosofiskt plan. Panelen enades om att mänskligheten står inför stora utmaningar men också att samarbete är en väg framåt. Det var dock lite svårare för dem att enas om huruvida det är rätt att satsa på att människor ska kunna göra rymdresor till Mars eller ej.

Catena bjuder årligen in till Logistiktrender med syftet att uppmuntra kunskapsdelning och fortsatta samarbeten med kunder och partners.